Belépés
Felhasználói név
Jelszó
Elfelejtette jelszavát?
Fõoldal
fájlok

videók

Munkahelyi történetem,

2010 aug. 02.-án reggel 8 óra előtt néhány perccel jelentkeztem személyesen, előre telefonon leegyeztetett időpont alapján, Gödöllőn, ifj. Samu István asztalosipari vállalkozónál.

Találkozásunk célja, hogy újságban meghirdetett asztalos állást betöltsem. Sajnos volt már némi tapasztalatom a magyar építőipari, és egyéb vállalkozók fizetési és etikai moráljáról, / TISZTELET A KIVÉTELNEK/ ezért kicsit kétkedve is álltam az ismeretlen ember elé. Az asztalosműhely egyik irodának kialakított sarkában beszélgettünk. Megtudtam tőle, hogy rengeteg munkája van, és emberhiánnyal küzd. A Műhelyben 2 ember dolgozott. Később megtudtam, hogy az egyik tanuló, /István/ a másik ott dolgozó, későbbiekben munkatársam Henczler Tamás. ifj. Samu István elmondta, hogy nyílászárókat gyárt az esetek 70 %-ban, de változatos munka, bútorgyártás, lépcső, stb... igazából ami fából van szinte minden.

Megállapodásunk szerint kezdésnek 700 Ft/ óra bért kapok, 1 hónap próbaidő, munkaidő reggel 08:00-tól 17:00-ig tart, ebből 8 óra kerül kifizetésre, 1 óra étkezési-cigaretta, és egyéb szünetek miatt, nem kerül kifizetésre. Fizetés minden hónap 10.-ig. Túlórázni van lehetőség akár szombat-vasárnap is, mert rengeteg a munka. Kértem, hogy a fizetés legkésőbb minden hó 4. ig legyen kifizetve, mert akkor kell nekem albérletet fizetnem. A válasz, kedvező volt, szinte természetes dolognak tűnt. Rákérdeztem a bejelentésre is, mivel családfenntartó apa vagyok félig felépített házzal, hitellel, és albérlettel a hátam mögött. Korrektnek tartottam az ajánlatot, úgy éreztem megfelelő lelkesedéssel, megfelelő hozzáállással itt meg tudom keresni a szükséges pénzt az életünk fenntartásához. A munka kezdése ott és azonnal megtörténhetett. A dologhoz hozzátartozik, hogy az utolsó 1-2 hónapban feléltük tartalékainkat, és már kölcsön is kértem, hogy az albérletet ki tudjam fizetni. Lányom alig 2 éves, feleségem gyesen, és az ő számlájára érkező pénzhez még hozzá kellett tenni ahhoz, hogy a hiteleket le tudják vonni.

Elkezdődött a munka. Mivel a műhely a lakóházzal egy telken van, elkerülhetetlen volt, hogy a családját is megismerjem. Édesapja nyugdíjas asztalosmester, aki egész életét az asztalos szakmában töltötte, és Gödöllő város kitüntetett polgára. Én is azt gondolom, hogy a szakma mestere. Sokat bejár a műhelybe, egész nap reggeltől estig tesz-vesz, erejét felülmúlva szorgoskodik, jókedvűen, vagy épen kissé mogorván, éli nyugdíjas életét. Augusztusban Gödre dolgoztunk, családi ház külső nyílászáróit gyártottuk le. Határidős, kötbéres munka lévén nagyon kellett igyekeznünk. Szombat-vasárnap dolgoztunk, kezdtünk, ahogy lehetett, és ameddig láttunk. Kezdett felborulni a 8-tól 5-ig munkaidő, de nem nagyon bánkódtam, mert órabérbe voltam, és hát meg kell mondanom, kellett a pénz nagyon. Amikor ott nem dolgoztam, bejártam Pestre a régi barátaimnak besegíteni. Hónap közepe táján kérnem kellett pénzt, mert otthon már minden tartalék tartalékából is kifogytunk, és a kölcsönök egy részét is ideje volt visszaadnom. aug. 20. körül kaptam is 40000 Ft fizetéselőleget. Kifizettem a kifizetni valókat, és a maradékból kihúztuk 4.-ig. Szerdára esett. Este kérdeztem, hogy a maradék pénzt meg tudom-e kapni? A válasz elég lehangoló volt, de ígéretet kaptam csütörtök reggelre. Csütörtökön bementem korábban, hogy a remélt pénzzel még hazaérjek, és munkakezdésre újra vissza a műhelybe. Kérdeztem, hogy sikerült-e pénzt szereznie, merthogy nekem még haza kell vele mennem. –Rossz hangulat és a válasz: Miért nem csinálod úgy, mint a cigányok?- Először nem értettem, hogy mit akar ezzel mondani, rá is kérdeztem ott azonnal, hogy mi, meg hogy? –Hát ne fizesd ki az albérletet, mert úgyse tud kirakni az utcára- de nagy kegyesen kaptam 80000 Ft-ot Vittem haza, …. . Ez az összeg kb fedezte az albérletet, 1-2 ezer Ft még maradt is. Gondoltam, h biztos kicsit nehezebb helyzetbe van, mert sok pénzt kellett beletenni a munkákba. maradt bent még a fizetésemből, mert 232 és fél órám volt. A maradék fizetésem még 5 részletben kaptam meg, de megkaptam.

Nem éreztem magam jól ott, mert egyfolytában megalázó hangon mondta el, hogy mennyire fasza gyerek, és hogy mi mennyire rosszul dolgozunk, és mit képzelünk, hogy ezért a munkáért pénzt kérünk. Elviseltük, mert nem volt más. Aztán kezdtek kiderülni a dolgok, hogy igazából mi azért vagyunk lassúak, mert azok a munkák, amiket épen megcsináltuk, régen lejárt határidejűek voltak, és az előleg, ami fel lett rá véve, régen el lett költve.

folyt. köv.

Szólásszabadság

Ez a közzétett változat, ellenőrizve: 2010. december 1.

Pontosság

ellenőrzött

Mielőtt leírtam volna véleményem, megpróbáltam utánnanézni az Internet segítségével, bűnt követek-e el, ha leírom történetemet, vagyis véleményemet.

A lent található linkek alatt lévő szöveget úgy értelmeztem, hogy sem a közérdekű információ, sem a vélemény ilyenformán való feljegyzése nem ütközik törvénybe.

VÉLEMÉNYSZABADSÁG AZ EURÓPAI UNIÓBAN

Az információszabadság törvényi szabályainak magyarázata

Hírek
Keresés
Oldalak
Névjegyek
Regisztráció
Belépés

Hír keresés
Minden oldalon
Tartalmaz
Kezdõdik
Pontos egyezés
developed by Centrumnet Systems